Me aktivitete rasti organizuar nga OVL-UÇK-së, Hani i Elezit shënon 26 Shkurtin Ditën e Krismës së Pushkës së Parë. Këto aktivitete filluan me Homazhe varrezave të Dëshmorëve në Pustenik ku përfaqësues të institucioneve publike dhe Organzatave të dalura nga UÇK-ja vendosën buqetë lulesh dhe me respektin më të lartë nderuan veprën e dëshmorëve të Hanit të Elezit. Manifestimi qendrorë kushtuar kësaj dite historike për trevën e Hanit të Elezit është mbajtur në Shtëpinë e Kulturës “Imri Curri” në Han të Elezit, njofton Medial.mk.

Në këtë manifestim përkujtimorë ishin prezent Kryetari i Komunës Rufki Suma ish Komandanti i Brigadës 164”Gafurr Loku”, invalid e veteranë të UÇK-së të kësaj Brigade, familje të dëshmorëve, ndërsa me prezencën e tyre e nderuan edhe Komandant Rafiz Haliti, Profesor Emin Kabashi, Profesor Nusret Pllana, si dhe bashkëluftarë të Jahush Shkretës nga Drenca z.Bashkim Thaqi e të tjerë.

Në hapje të kësaj ngjarje moderatori z.Shaban Çupi tha se sot kemi 26 Shkurtin ditën kur në Puset e Nikës shkrepën pushkët e para çlirimtare kundër pushtuesit serb ditën me të cilët armë çlirimtare të trevës së Hanit të Elezit u bashkuan me pushkën e Komandantit Legjendarë Adem Jashari me frontin e lirisë me Prekazin me Llapin, Dukagjinin,Gollapin,Pashtrikun Nerodimen e Kosharen, ditë e cila na bëri të nderuar në breza.

Pikërisht në këtë ditë ne po bëjmë përurimin e dokumentarit të Luftarit-invalidit te UÇK-së Jahush Shkreta e cila është realizuar nën skenarin e Profesor Emin Kabashi dhe realizuar nga profesor Nusret Pllana.

Lidhur me rëndësinë e Luftës së UÇK-së dhe jehonën e sajë në të gjitha zhvillimet që karakterizuan atë kohë si në skemën politike vendore por edhe pasojat në të gjitha konstalacionet gjeopolitike të mbarë botës me fjalë rasti të tanishmëve iu drejtua edhe Profesor Emin Kabashi.

Ai në veçanti u ndal edhe në veprën e personaliteti të Jahush Shkretës përmes të cilit përshkroi sakrificat e të gjithë atyre që me pushkë u bashkuan në radhët e UÇK-së për të realizuar ëndrrën historike për një Kosovë të lirë dhe të pavarur.

Për të pranishmit për herë të parë në Han të Elezit është shfaqur dokumentari për Ushtarin-invalidin e UÇK-së Jahush Shkreta e cila është realizuar nën skenarin e Profesor Emin Kabashi dhe realizuar nga profesor Nusret Pllana si dhe për herë të parë kënga kushtuar Jahush Shkretës rapsodi i mirënjohur Halit Gashi.

Me pikë rasti para të pranishme u prezantuan edhe Anëtarët e SHKA “Sharri” nga Hani i Elezit ndërsa në shënim të kësaj dite OVL-UÇK-së nderoi me Mirënjohje Familjen e Jahush Shkretës.

Source: New feed