Për momentin nuk ka informata nëse Këshilli i prokurorëve do të thirr seancë për t’i shqyrtuar kritikat e fundit për jotransparencë që në adresë të tyre i bëri ambasadori amerikan, Xhes Bejli. Për shkak të udhëtimit zyrtar, kreu i Këshillit të prokurorëve, Kole Shteriev nuk ishte i kapshëm për t’i komentuar vërejtjet e Bejlit. Kritikat e bëra për Këshillin ishin rreth përzgjedhjes së fundit të prokurorëve në Prokurorinë për krim të organizuar dhe korrupsion. Ish prokurori Aleksandar Nakov vlerëson se nga ambasada në Kala nuk është dërguar kritikë, por porosi.

Unë fillimisht mendoj se deklarata e ambasadorit Bejli ka kuptim të veçantë dhe porosi të veçantë për Këshillin e prokurorëve publik, dhe përgjithësisht për këshillat në Maqedoni. Këtu e kam fjalën edhe për gjyqësorin ngase i shkelin ligjet në vendimet e tyre që i marrin gjatë emërimit të prokurorëve publik në situatën konkrete, gjegjësisht zbatojnë nepotizëm klasik dhe shkaktojnë konflikt klasik të interesave – deklaroi ish prokurori Aleksandar Nakov.

Bejli kritikat për Këshillin e prokurorëve i bëri pasi ky trup për prokurore ka emëruar mbesën e Kole Shterievit, i cili udhëheq me këtë Institucion. Rasti i dytë ishte vendimi që mos t’i vazhdohet mandati prokurores, Lidija Rahiqeviq në Prokurorinë për krim të organizuar. Ajo penalisht ndjek bashkëshortin e një anëtari në këshillin për larje parash në rastin “Bankat”. Kreu i Këshillit të prokurorëve, Shteriev gjatë emërimit të mbesës së tij për prokurore, tha se ka votuar i përmbajtur, por shtoi se askund në ligj nuk shkruan që ai duhet të përjashtohet nga votimi. Vendimet në Këshill i rishqyrton edhe Komisioni për parandalimin e korrupsionit. Komisioni do të shqyrtojë nëse ka pasur konflikt interesi gjatë emërimit të fundit. ALSAT-M

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Arme6o61DhQ?feature=oembed&w=1170&h=658]

Source: New feed